De fiecare dată când trebuie să ții lecția de la timpul bucuriei sau chiar la școala duminicală vrei să te asiguri că mesajul tău va ajunge la copii. Este bine să te confrunți cu asta pentru că în felul acesta îți vei îmbunătății tehnicile și, în timp, vei crește considerabil la acest capitol.
-
Ține cont de stilurile de învățare diferite și de vârsta lor
Ține cont de cele 3 stiluri diferite de învățare: auditivă, vizuală și chinestezică. Toți copii au dezvoltate aceste 3 stiluri, însă unul singur este predominant. Adică unii copii vor asimila o informație mai repede dacă o asociezi cu imagini, grafice, schițe sau orice altă reprezentare vizuală, alții vor învăța mai repede cu ajutorul repetiției, cântecelor, iar alții au nevoie să facă ceva practic cu informația primită pentru a o reține. Sfat: dacă în lecție incluzi câte o activitate pentru fiecare stil de învățare vei avea un rezultat mai bun. De asemenea, nu uita că în funcție de vârstă, creierul copiilor înțelege sau nu anumite idei. Adică abia de la 7 ani copii dezvoltă gândirea logică, până atunci ei învață prin joacă și abia după 10 ani încep să înțeleagă concepte abstracte. Sfat: explică simplu sau prin joc orice idee abstractă, este util chiar și pentru copii mai mari pentru că astfel pot înțelege mai clar anumite concepte.
-
Fii creativ și dinamic
Pe copii îi va captiva întotdeauna lucrurile noi, așa că încearcă întotdeauna să găsești moduri noi prin care poți prezenta lecția și fii entuziast. Dar pentru că nu poți de fiecare dată să faci lucrurile total diferit, alternează metodele. Câteva sugestii:
- fii tu personajul principal din povestire – copiilor le place să vadă liderul atât de implicat în lecție și că e gata să se joace cu ei și, de asemenea, povestirea va deveni mult mai reală pentru ei.
- folosește câțiva copii ca personaje – copiilor le place să fie implicați, dar trebuie să te asiguri ca menții controlul pe parcursul lecției, asigură-te că nu se transformă în haos.
- folosește lecții cu obiect și recuzită colorată și interesantă pentru ei.
-
Roagă-te
Da! Cred că este importantă această pregătire înainte de a ține lecția, la fel cum este de important să te rogi ca Dumnezeu să le vorbească copiilor. Una fără alta nu se poate. Degeaba te pregătești și îți faci o strategie bună dacă nu te rogi ca Dumnezeu să vorbească prin tine și degeaba te rogi dacă nu te pregătești. Cred că Dumnezeu binecuvântează cu roade efortul tău atunci când ești gata să slujești dându-ți tot interesul în această direcție.